In caz de electrocutare, in primul rând se vor lua masuri de pentru scoaterea accidentatului de sub actiunea curentului. Pentru aceasta trebuie ca imediat sa se separe partea de instalatie in contact cu accidentatul. Dupa aceasta trebuie sa se aiba in vedere ca instalatia scoasa din circuit poate sa pastreze sarcina permanenta periculoasa si de aceea trebuie pusa Ia pamant. Daca accidentatul se afla la inaltime, si daca exista posibilitatea ca la intreruperea curentului electric sa cada in gol se vor lua toate masurile organizatorice prevenirii caderii in gol.


Daca întreruperea curentului nu se poate face imediat, se va asigura in primul rând izolarea mâinilor si a picioarelor salvatorului fata de accidentat, fata de pamant si fata de sursa de current in felul urmator:

a. La curentii de joasa tensiune: izoleaza mâinile folosind manusi de cauciuc, o sapca de postav, întinderea mânecii hainei proprii sau înfasurarea intr-o haina cu conditia ca toate acestea sa fie uscate, se izoleaza picioarele folosind cizme de cauciuc, galosi sau o scândura cu conditia ca acestea sa fie uscate. Apoi, dupa caz, se vor taia firele electrice, cu unelte speciale cu mâner electroizolant sau se vat rage accidentatul , apucandu-1 de acele parti ale hainelor care sunt in

contact mai mic cu corpul, ca de exemplu poalele hainei având grija sa nu i se atinga incaltamintea. b. La curentul de inaita tensiune nu trebuie sa atingem electrocutatul, decât numai dupa ce curentul a fost intrerupt.Nu trebuie sa ne grabim. Graba , neatentia si necunoasterea in astfel de cazuri poate produce o noua victima. Daca nu putem actiona imediat sa intrerupem curentul, se recomanda taierea conductorului imediat cu un cleste cu manet izolat sau cu un topor cu coada de lemn uscata, insa pentru aceasta trebuie sa folosim manusi si cizme electroizolante speciale pentru inaîta tensiune.

La liniile aeriene unde desprinderea rapida si sigura nu se poate face astfel, se vor scurtcircuita conductoarele liniei , aruncând peste ele un conductor pus ia pamantPentru aceasta manevra trebuie pus la pamant mai intaî un capat al conductorului si apoi dupa aceea se va arunca celalalt capat peste conductoarele liniei cu care este in contact accidentatul.

Dupa degajarea accidentatului, se procedeaza imediat la acordarea primului ajutor chiar pe locul accidentului, deoarece electrocutarea poate provoca moartea aparenta si rapiditatea cu care se incep îngrijirile este una din conditiile principale pentru salvarea accidentatului. In acest caz se acorda primul ajutor vara a mai astepta un medic.
Victima va fi culcata pe un loc uscat si se recomanda sa fie asezata pe haine , I se vor desface gulerul, cureaua, sireturile, eventual se vor scoate hainele, se vor pune sticle cu apa calda la picioare si in jurul corpului I se va curate gura de sânge si daca are dinti artificiali mobili se vor scoate . Toate aceste operatiuni vor fi effectuate in cea mai mare graba pentru a se putea incepe respiratia artificiala.

Prevederi privind instalatiile electrice din unitate.

1. Instalatiile electrice trebuie sa corespunda normelor in vigoare.

2. Personalul de deservire si întretinere trebuie sa respecte instructiunile de utilizare in momentul in care deservesc sau manipuleaza echipamente de munca alimentate cu energie electrica.

3. Toate elementele aflate sub tensiune, se vor proteja contra atingerii directe, prin izolare, carcasare, îngradire sau plasare la inaltimi inaccesibile.

4. Este interzis alimentarea cu energie electrica a utilajelor daca exista posibilitatea atingerii pieselor aflate normal sub tensiune.

5. Toate instalatiile, echipamentele si utilajele electrice trebuie sa fie protejate impotriva electrocutarii prin atingere indirecta. In acest caz se vor lua urmatoarele masuri:

a. legarea la nul ca protectie principala si legarea Ia pamant ca protectie suplimentara, pentru utilajele fixe alimentate cu tensiune joasa dintr-o retea cu neutral legat la pamant.

b. Legarea la pamant ca protectie principala , suplimentata prin supravegherea permanenta a izolatiei si deconectarea ia prima punere la pamant pentru utilajele fixe alimentate cu tensiune joasa dintr-o retea legata la pamant.

6. Lucratorii care deservesc un utilaj electric au obligatia ca inainte de punerea lui in functiune sa verifice visual imposibilitatea atingerii pieselor sub tensiune si daca utilajul este racordat ia centura de impamantare.

7. Se interzice cu desavârsire oricaror persoane care se afla in incinta unitatii cu orice scop, de a intervenii la instalatiile electrice sau la echipamentele de munca alimentate cu energie electrica , in afara celor autorizate si calificate in meseria de electrician.

8. înainte de inceperea lucrului, lucratorul va verifica existenta si buna functionare a:

a.Elementelor de comanda. b.Aparatelor de masura si control. cDispozitivelor de protectie. d.Integritatii aparatorilor de protectie. e.Existenta si integritatea carcaselor contra electrocutarii prin atingere directa si a sistemelor de închidere a acestora.

f.Starea de contact intre bornele de legare la pamant si conductorul de protectie.

g.Modul de dispunere a cablurilor care alimenteaza echipamentul ethnic cu energie electrica. h.Continuitatea legaturii la centura de impamantare.

i. Verificarea inexistentei improvizatiilor la instalatia electrica.

9. In locurile cu pericol de explozie sau incendiu se vor lua masuri de protectie împotriva descarcarilor electrice datorate acumularilor de particule electrizante ( legarea la pamant a elementelor metalice).

10. Sculele, instrumentele, aparatele si dispozitivele mobile vor fi corespunzatoare diferitelor lucrari care se executa la instalatiile electrice iar in caz ca se constata defectiuni la ele se va anunta in scris

conducerea unitatii care are obligatia sa dispuna remedierea defectiunilor sau achizitionarea altora conforme cu normele in vigoare.

11. Personalul care lucreaza cu instalatii sub tensiune va folosii intodeauna scule si mijloace de protectie împotriva electrocutarii.

12. Este interzis ca pe timpul exploatarii, întretinerii, repararii unei instalatii electrice sau a unui echipament electric sa se aduca modificari fata de proiectul initial. Modificarile vor fî efectuate de personal calificat cu acordul proiectantului.

13. Persoanele care deservesc instalatiile electrice trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:

sa nu se afle in stare de ebrietate, sa fie sanatoase din punct de vedere psihic, san u sufere de boli sau sa nu aiba infirmitati care ar putea stânjenii activitatea lor. Sa posede cunostinte profesionale si de tehnica a securitatii corespunzatoare activitatii pe care o desfasoara.

Sa cunoasca procedeele de scoatere de sub tensiune si a acordarii primului ajutor in caz de accident.

Lucratorii care deservesc echipamente de munca aflate sub tensiune vor desfasura activitatea in asa fel incat sa nu se expuna la pericol de accidentare sau îmbolnavire profesionala atât pe el cat sip e ceilalti lucratori participanti la procesul de munca.