LĂMPILE ELECTRICE CU DESCĂRCĂRI sunt dispozitive a caror emisiune radianta nu se poate defini în întregime numai prin temperatura corpului emitator.

Lampile fluorescente emit radiatii luminoase convertite de catre luminofor din radiatii ultraviolete puternice care caracterizeaza descarcarea in vapori de mercur.

TIPURI DE LUMINESCENTÃ utilizate current în in tehnica iluminatului:

●Luminescenta gazelor si a vaporilor metalici-prin trecerea curentului electric printrun gaz sau prin vapori metalici( se realizeaza lampi cu lumina catodica, cu coloana pozitiva, cu descarcari în xenon , cu vapori de sodium de înalta presiune - utilizate in diverse domenii : fotografie, masurari oscilografice, stroboscopie, firme luminoase, iluminat public s.a )

●luminescenta corpurilor solide - prin :

Fluorescenta - iradierea cu anumite radiatii a sustantelor fluorescente (luminofori), capabile sa reemita energia absorb 444b17e ita sub forma radiatiilor vizibile timp de 10-8-10-7 s;

Electroluminescenta - asezarea unor substante speciale în campuri electrice alternative de joasa frecventa, sufficient de intense 105 V/m

CORPURI DE ILUMINAT

       Utilizarea directa a surselor de lumina este posibila în toate cazurile deoarece acestea au în general, o lumina mare, suparatoare pentru ochi, iar distributia fluxului luminos nu este întotdeauna cea mai avantajoasa din punct de vedere al obtinerii în conditii economice a nivelului de iluminare prescris pe suprafetele iluminate.

·      Pentru evitarea acestor inconveniente, sursele de lumina se include în corpuri de iluminat;

·      Corpul de iluminat este un aparat care serveste la distribuirea , filtrarea sau transformarea lampilor, construit din toate piesele necesare pentru fixarea si protejarea lampilor, precum si pentru conectarea acestora la circuitul de alimentare.

·      Partile componente ale unui corp de iluminat pot fi grupate în doua parti, cu rol functional distinct: sistemul optic si armatura.

Sistemul optic cuprinde urmatoarele elemente

            -reflectoare, bazate pe fenomenul de reflectie

            -refractoare, bazate pe fenomenul de refractie

           -ecrane difuzate din substante translucide, care având suprafata mare, acopera lampile din corp, reducând luminanta prin difuzie;

           -filtre colorate

           -gratare de ecrane din elemente opace sau translucide, dispuse  pentru a masca lampile de vederea directa, sub un unghi determinat.

Armatura corpului-consta în ansamblul pieselor, în general metalice, care asigura:

           -fixarea lampii si a sistemului optic;

           -alimentarea cu energie electrica (conductoare, balasturi, startere, condensatoare);

           -protejarea lampilor împotriva atingerii, prafuirii sau umezelii (glob de stcla, frilaj de protectie).

Principalele caracteristici  ale lampilor fluorescente de joasa presiune sunt:

●temperatura tubului fluorescent - redusa, in timpul functionarii normale (cca.40˚C);

●durata medie de viata- pentru functionarea normala de peste 10 ori mai mare ca cea a lampilor cu incandescenta (cca10.000ore)

●aprinderea (amorsarea) :

●fenomenul de pâlpaire, corespunzator alternantelor c.a.- ce poate crea un efect stroboscopic;

●culoarea luminii emise - dependenta de reteta luminoforului impunând respectarea ei la înlocuirea tubului florescent, pe baza denumirii sau simbolurilor asociate :


1.SURSA DE LUMINĂ FLUORESCENTĂ DE JOASĂ PRESIUNE
.1.CONSTRUCŢIA sI ROLUL ELEMENTELOR COMPONENTEEste din sticla de forma cilindrica iar pe peretele interior este depusa supstanta florescenta sub forma unui strat foarte fin de de pulbere care transforma radiatiile din ultraviolet in radiatii vizibile. In interiorul tubului se gaseste mercur sub forma de picaturi mici care prin evaporare produce radiatii in ultraviolet si un gaz inert (argon-cripton) care amorseaza  descarcarea electrica din tub.

La fiecare capat sunt câte 2 electrzi de care este fixat filamentul spiralat din wolfram pe care sunt depusi oxizi ( de bariu, strontium). Când filamentele sunt parcurse de current gazul inert se încalzeste iar mercurul se evapora.

ROL. Transforma energia electrica in radiatii luminoase.Este o bobina cu un miez magnetic inglobata int-ro masa cimentata amplasata intro cutie metalica prevazuta cu doua borne.

ROL. Produce un vârf de tensiune pe filamentele tubului si amorseaza descarcarea electrica in tub. Dupa amorsare limiteaza curentul din circuit si asigura functionarea stabila a lampiiEste alcatuit dintr-o lampa luminescenta cu doi electrozi (unul fix si unul mobil construit dintr-un bimetal) plasati întrun mediu de vapori de argon-neon-heliu. Lampa este fixata intr-un tub cilindric iar bornele sale sunt scoase pe o placa electroizolanta. In interiorul tubului in parallel cu lampa este conectat un condensator de 10nF pentru antiparazitare.

ROL Inchide circuitul de încalzire a filamentelor tubului (când electrozii sunt în contact), Fapt care favorizeaza modificarea fluxului magnetic al bobinei de ballast.  

 schema de conectare
http://i39.servimg.com/u/f39/18/98/95/57/image012.gif

http://i39.servimg.com/u/f39/18/98/95/57/image013.gifPASUL 1. La bornele starterului sunt 220V  iar electrozii acestuia se                             încalzesc (prin circuit nu circula current)

PASUL 2. Electrozii starterului se lipesc (prin circuit circula current) se încalzesc filamentele tubului care emit electroni .

PASUL 3. Electrozii starterului se rcesc si se dezlipesc moment în care curentul din circuit de modifica.


   SIMBOLIZARE

Corpurile de iluminat pentru lampi fluorescente se executa intro gama larga de sortimente . acestea sunt indicate prin simboluri impuse de litere, fiecare cu semnificatia ei:

F- corp de iluminat fluorescent;

I- pentru interior;

R- cu reflector (din tabla);

D- cu dispersor (din material plastic);

G- cu gratar difuzant;

A- pentru montaj apparent ;

I- (al doilea) pentru montaj îngropat;

S- pentru montaj suspendat.

Simbolurile sunt insotite de doua numere: primul numar indica varianta de fabricatie (01, 02 , etc. în timp ce al doilea numar , format din trei cifre, indicaa :

-         prima cifra - numarul de lampi din corpul de iluminat;

-         celelalte doua cifre - puterea nominala a unei lampi.
PASUL 4. Modificarea curentului din circuit duce la modificarea fluxului bobinei balastul care produce un vârf de tensiune la bornele tubului. Aceasta supratensiune produce descarcarea in gaze din tub, deci aprinderea lui.