ChitoroagaOleg


 
AcasaAcasa  CalendarCalendar  FAQFAQ  CautareCautare  MembriMembri  GrupuriGrupuri  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Instructajul de protectie a muncii

In jos 
AutorMesaj
Oleg Chitoroaga
Admin
avatar

Mesaje : 83
Data de inscriere : 05/09/2014
Varsta : 32
Localizare : Centru de excelenta in energetica

MesajSubiect: Instructajul de protectie a muncii   Lun Sept 22, 2014 12:25 am

INSTRUCTAJUL DE PROTECTIA MUNCII


CAPITOLUL 1

Pregatirea si instruirea personalului

Sectiunea 1

Generalitati

Art.82. Pregatirea si instruirea în domeniul protectiei muncii este parte componenta a pregatirii profesionale si are ca scop însusirea cunostintelor si formarea deprinderilor de securitate si sanatate în munca.

Art.83. Pregatirea generala în domeniul protectiei muncii se realizeaza în învatamântul tehnic (preuniversitar si universitar), iar la nivelul unitatii, prin instructajul de protectie a muncii.

Art.84. Învatamântul de toate gradele, de stat si particular, va include în programa analitica cursuri speciale care sa cuprinda cunostinte de protectie a muncii, atât generale, cât si specifice profilului de învatamânt.

Art.85. Instructajul de protectie a muncii la nivelul unitatii se efectueaza, în functie de posibilitati, fie 424r173e în cadrul unitatii, fie în afara acesteia, în timpul programului de lucru.

Art.86. Instructajul de protectie a muncii cuprinde trei faze:

- instructajul introductiv general;

- instructajul la locul de munca;

- instructajul periodic.

Art.87. Persoanele care efectueaza instruirea (instructori) trebuie sa fie specialisti în securitate si sanatate în munca.

Art.88. Costul pregatirii si instruirii angajatilor nu trebuie sa fie suportat de catre acestia.

Art.89. La instruirea personalului în domeniul protectiei muncii vor fi folosite mijloacele, metodele si tehnicile de instruire de care dispune învatamântul intensiv (expunerea, demonstratia, studiul de caz, vizionari de filme, diapozitive, proiectii la retroproiector, instruire asistata de calculatoretc.). Fiecare angajator are obligatia sa asigure baza materiala corespunzatoare unei instruiri intensive (mijloace audio-vizuale si materiale

de instruire si testare).

Art.90. Fiecare cabinet de protectie a muncii trebuie sa dispuna de programe de instruire - testare, pe meserii sau activitati.

Art.91. (1) Instructajul de protectie a muncii (introductiv general, la locul de munca si periodic) se va consemna în mod obligatoriu în fisa individuala de instructaj, conform modelului din anexa nr. 81, cu indicarea  materialului predat, a duratei si datei instruirii. Completarea fisei de instructaj se va face cu pasta sau cerneala, imediat dupa verificarea instructajului.

(2) Dupa efectuarea instructajului la încadrarea în munca (instructajul introductiv general si instructajul la locul de munca), fisa de instructaj se semneaza de cel care a fost instruit, de cel care a efectuat si verificat instructajul, confirmând, pe baza examinarii persoanei instruite, ca aceasta si-a însusit cunostintele necesare de protectie a muncii.

(3) Dupa efectuarea instructajului periodic, fisa de instructaj se semneaza de cel instruit si de cel care a efectuat instructajul, confirmând, pe baza examinarii persoanei respective, ca aceasta si-a însusit materialul predat. Verificarea instructajului periodic se face prin sondaj de catre seful ierarhic al celui care efectueaza instructajul si de catre persoanele din conducerea unitatii, care vor semna fisele de instructaj ale persoanelor verificate, confirmând astfel ca instructajul a fost facut corespunzator.

Art.92. Fisa de instructaj se întocmeste pentru personalul permanent sau detasat, pentru angajatii sezonieri, temporari sau zilieri, si va fi pastrata de conducatorul procesului de munca, respectiv de cel care are sarcina efectuarii instructajului la locul de munca.

Art.93. (1) Pentru vizitatorii în grup se întocmesc fise de instructaj colectiv, conform modelului din anexa nr. 82.

(2) Pentru personalul tehnico-ingineresc din institutii si institute de cercetari si proiectari, precum si pentru delegatii straine, este obligatorie prezenta unui însotitor din unitate, fara a se întocmi fisa de instructaj.

Sectiunea 2

Instructajul introductiv general

Art.94. Instructajul introductiv general se face:

a) noilor încadrati în munca, angajati cu contracte de munca indiferent de forma acestora;

b) celor transferati de la o unitate la alta;

c) celor veniti în unitate ca detasati;

d) elevilor scolilor profesionale, liceelor industriale si studentilor, pentru practica profesionala;

e) persoanelor aflate în unitate în perioada de proba în vederea angajarii;

f) persoanelor angajate ca angajati sezonieri, temporari sau zilieri;

g) persoanelor delegate în interesul serviciului;

h) persoanelor care viziteaza sectoare productive.

Art.95. Scopul instructajului introductiv general este de a informa despre activitatile specifice unitatii respective si principalele masuri de protectie a muncii care trebuie respectate în timpul lucrului.

Art.96. Instructajul introductiv general se face în cadrul cabinetului de protectie a muncii sau în alte spatii special amenajate, de persoane cu atributii si responsabilitati în domeniul protectiei muncii, împuternicite prin decizie de catre angajator.

Art.97. Instructajul introductiv general se face individual sau în grupuri de cel mult 20 persoane.

Art.98. (1) Durata instructajului introductiv general depinde de specificul activitatii, complexitatea proceselor tehnologice, de gradul de mecanizare si automatizare si de nivelul de pregatire al noilor încadrati.

(2) Aceasta durata va fi stabilita prin instructiuni proprii si nu va fi mai mica de 8 ore.

(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) persoanele care viziteaza sectoarele productive, carora li se vor prezenta succint activitatile, riscurile si masurile de prevenire din unitate, si care vor fi însotite pe toata durata vizitei.

Art.99. (1) În cadrul instructajului introductiv general se vor expune, în principal, urmatoarele probleme:

a) riscurile de accidentare si îmbolnavire profesionala

specifice unitatii;

b) legislatia de protectie a muncii în vigoare;

c) consecintele posibile ale necunoasterii si nerespectarii legislatiei de protectie a muncii;

d) masuri tehnico-organizatorice de prevenire, alarmare, interventie, evacuare si prim ajutor.

(2) Continutul instructajului introductiv general si programul de desfasurare vor fi întocmite de catre persoanele cu atributii în domeniu si aprobate de angajator.

Art.100. (1) Dupa terminarea perioadei de instructaj introductiv general, personalul instruit va fi supus verificarii cunostintelor de protectie a muncii pe baza de teste. Rezultatul verificarii va fi consemnat în fisa de instructaj.

(2) Nu vor putea fi angajati cei care nu si-au însusit cunostintele prezentate în instructajul introductiv general.

Sectiunea 3

Instructajul la locul de munca

Art.101. (1) Instructajul la locul de munca se face dupa instructajul introductiv general si are ca scop prezentarea riscurilor si masurilor de prevenire specifice locului de munca unde a fost repartizata persoana respectiva.

(2) Instructajul la locul de munca se face întregului personal prevazut la art. 94, precum si personalului transferat de la un loc de munca la altul în cadrul aceleiasi unitati, în grupe de maximum 30 persoane.

Art.102. Instructajul la locul de munca se face de catre conducatorul direct al locului de munca respectiv.

Art.103. (1) Durata instructajului la locul de munca depinde de complexitatea echipamentului tehnic sau locului de munca la care se va lucra si nu va fi mai mica de 8 ore repartizate pe timpul perioadei de lucru de proba. Aceasta durata se stabileste de seful compartimentului respectiv (atelier, sectie, sector etc.), împreuna cu seful compartimentului de protectie a muncii.

(2) Instructajul la locul de munca se face pe baza prevederilor normelor specifice de securitate a muncii, precum si a instructiunilor proprii, elaborate pentru locul de munca la care va lucra persoana respectiva.

(3) Se vor efectua exercitii practice privind utilizarea echipamentului individual de protectie, a mijloacelor de alarmare, interventie, evacuare si de prim ajutor.

Art.104. (1) Instructajul la locul de munca va cuprinde informatii privind:

a) riscurile de accidentare si îmbolnavire profesionala specifice locului de munca;

b) prevederile normelor specifice de securitate a muncii si ale instructiunilor proprii;

c) masurile de prim ajutor în caz de accidentare.

(2) Prezentarea problemelor mentionate la alin. (1) se va face în baza unui material scris.

(3) Instructajul la locul de munca va include obligatoriu demonstratii practice privind activitatea pe care persoana respectiva o va desfasura.

Art.105. Admiterea definitiva la lucru a persoanei instruite se va face numai dupa ce seful ierarhic superior celui care a facut instructajul a verificat ca persoana supusa instructajului si-a însusit cunostintele de protectie a muncii.

Sectiunea 4

Instructajul periodic

Art.106. Instructajul periodic se face întregului personal si are drept scop aprofundarea normelor de protectie a muncii. Acest instructaj se va completa în mod obligatoriu si cu demonstratii practice.

Art.107. (1) Instructajul periodic se face de catre conducatorul locului de munca respectiv.

(2) Intervalul între doua instructaje periodice pentru angajati va fi stabilit prin instructiuni proprii în functie de conditiile locului de munca, dar nu va fi mai mare de 6 luni.

(3) Pentru personalul tehnico-administrativ intervalul între doua instructaje periodice va fi de cel mult 12 luni.

Art.108. Instructajul periodic se va face suplimentar celui programat în urmatoarele cazuri:

a) când un angajat a lipsit peste 30 zile lucratoare;

b) când s-a modificat procesul tehnologic, s-au schimbat echipamentele tehnice ori s-au adus modificari la echipamentele existente;

c) când au aparut modificari ale normelor de protectie a muncii sau ale instructiunilor proprii de securitate a muncii, inclusiv datorita evolutiei riscurilor sau aparitiei de noi riscuri în unitate;

d) la reluarea activitatii dupa accident de munca;

e) la executarea unor lucrari speciale.

Art.109. Instructajul periodic se va face pe baza unei tematici care va fi pastrata la persoana ce efectueaza instruirea.

[ .]

Perfectionarea personalului

Art.120. (1) Perfectionarea personalului în domeniul securitatii si sanatatii în munca se realizeaza prin cursuri organizate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sau de catre institutii specializate cu atributii în domeniul protectiei muncii, pe o durata de minimum 15 ore, pe diferite tematici.

(2) Cursurile de perfectionare se adreseaza personalului cu atributii în domeniul protectiei muncii, ce au absolvit cursurile de formare, dupa o perioada minima de 3 ani.

(3) Absolvirea cursurilor de perfectionare este atestata prin diploma de absolvire eliberata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sau de catre institutiile specializate cu atributii în domeniu.

Art.121. Durata cursurilor de perfectionare se considera timp de munca.

Art.122. Cheltuielile necesare pentru perfectionarea specialistilor se suporta de catre angajator.
Document Info

A fost util?
Daca documentul a fost util si crezi ca merita
sa adaugi ceva nou catre el
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://chitoroagaoleg.forumgrad.com
 
Instructajul de protectie a muncii
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ChitoroagaOleg :: Securitatea si sanatatea in munca :: Securitatea in munca-
Mergi direct la: